mandag d. 25. marts 2019
Alt du behøver at vide om Mallorca
Mallorca.dk

Cala d’Or og Sydkysten

Badebugterne i Cala d’Or er lig med badeferie i topklasse. Her er lagt op til dejlige dage med fint, lyst sand og azurblåt hav på Mallorca. Når du rejser til sydøen på Mallorca finder du også et landskab, der er fladt så langt øjet rækker. Her finder du lavmælte landsbyer, cyklister med vinden i ryggen og vindmøller, der er gået i stå. Mallorcas sydspids er det tyndest befolkede stykke af Mallorca – skabt til en ferie præget af meditativ ro og store naturoplevelser, men også til at nyde livet ved de fantastiske strande, der følger sydkysten på begge sider af sydspidsen Cap de Ses Salinas.

Llucmajors torv, folkets dagligstue

Rejser MallorcaBørn og voksne samler sig på torvet i Llucmajor, som var det en stor fælles dagligstue for hele byen. Når de fejrer en højtid, når de holder en fest. De pynter sig eller klæder sig ud, alt efter årstid og anledning. Ikke noget med at sidde derhjemme alene i familiens skød. Tværtimod, jo flere des bedre. I spænding på det, der skal ske, møder de op på torvet foran Llucmajors fine rådhus og byens smukkeste herskabshuse. Her mødes de i januar til Sant Antoni-festen med optog, dans og musik i gaderne og mad på grillen. I september til høstfesten Fira de Tardor med mad og landsbymarked. Og op til jul, når børnene afleverer deres hedeste ønsker i brevet til de tre hellige konger, som intet lover, men helt sikkert uddeler karameller. Rejser du ikke til byen i en festlig anledning, kan du alligevel møde Llucmajors indbyggere, for også til hverdag mødes de på torvet. Til grøntmarked, på baren eller på indkøb hos bagerne.

Hotel deals

 


Booking.com


 

På første række i Porto Colom

Rejser MallorcaI Porto Colom syd for Calas de Mallorca sætter fiskerne båden i garage om natten. Garagerne er gravet ud i molen hen til fiskerkvarterets lave hvidkalkede huse, og en lille trappe fører ned til dekorative gitre og malede garageporte, som båden kan sættes i læ bag. Sådan har fiskerne gjort til alle tider, og sådan ligger båd ved båd. På barer og restauranter med front mod naturhavnen er der nok at se på, når du rejser til Porto Colom: Fastboende, der falder i snak. Fiskere der sejler til og fra i deres små både. Travle tyskere, som har gang i mange forretninger her. Turister der trisser af sted og har alverdens tid. Porto Colom var havneby for Felantitx, dengang den var centrum for en stor vinproduktion, men vinlus ødelagde i 1800-tallet det eventyr. Først for nylig er der kommet gang i vinplantning, høst og vinproduktion igen. Når du rejser til Porto Colom kan du således smage Anima Negra, en af de bedste vine på Mallorca, som er frembragt på den næsten glemte Gallet-drue.

Cala d’Or og grønne skove

Forskellige som dag og nat ligger Cala d’Or, Porto Petro og Cala Mondragó side om side. Rejser du til Porto Petro finder du en gammel fiskerby omkring en naturhavn, hvor mennesker har tilføjet hyggelige restauranter og caféer til byens gæster. På Cala d’Or, Guldkysten, har du mulighed for at dyrke lige præcis den vandsport, der passer til dig. Her ligger fem af de bedste badebugter på Mallorca med lyst sand og lækkert azurblåt vand samt Ferrera Beach lejlighedshotel. Og i Cala Mondragó har du to skønne strande at vælge imellem eller du kan bruge dem som springbræt til at gå på opdagelse i Mallorcas mest varierede naturpark, Mondragó-parken. Mondragó-parken på Mallorca er et stort fredet stykke natur med vådområder, landbrug, skov og krat. Husk også at tage dit håndklæde med, for ud over meditative vandringer i det betagende landskab er der også mulighed for at finde et ensomt badested langs den øde kystlinje.

Santanyí – mødested for fastliggere

Når du rejser til Santanyí på Mallorca kan du stadig se den berømte bymur og byport, der i gamle dage skulle holde piraterne og sørøverne udenfor. I dag er attituden heldigvis langt mere gæstfri i Santanyí, hvor beboerne har stillet borde og stole frem for at byde turister og de fastboende udlændinge velkommen. Hver dag vrimler det med liv og snak på barerne i byen, men det hele topper om onsdagen, når der marked. Det var Mallorcas anden konge, kong Jaume 2., der for 750 år siden grundlagde Santanyí så tæt ved havet, at arabiske pirater trængte ind og tog gidsler, som de kunne forlange løsepenge for eller tage med tilbage og sælge som slaver.

Slyngekasterne i Capocorb Vell

Fortidens mallorcinere var kendt og frygtet i hele Middelhavsregionen. Slyngekasterne blev de kaldt, og mænd fra Mallorca blev brugt som lejesoldater for højestbydende krigsherre, fordi de med små og større slynger kunne skyde med dræbende eller ødelæggende sten over flere hundrede meters afstand. Når de ikke var på job, boede de i landsbyhuse af sten, og i dag kan du besøge flere af deres bosættelser, når du rejser til Mallorca. Den største landsby, Capocorb Vell, ligger på en mark på vejen ned mod den lille by Cala Pi, hvor der er fundet rester af 28 boliger, forrådskamre, stalde til husdyr som får og geder, nogle få redskaber og en ligbrændingsplads, men der er stadig meget, vi ikke ved om slyngekasternes liv. Engang boede ca. 500 mennesker i landsbyen, der menes grundlagt for 3000 år siden, og der har sikkert boet mennesker i Capocorb Vell, indtil romerne kom til Mallorca 130 år før vor tidsregning.

Spil golf nær Cala d’Or

Skal du have en pause fra stranden, kan du tage en runde golf eller to på golfbanen Vall d’Or Golf, der ligger mellem Porto Colom og Cala D’Or. Banen er ikke Mallorcas længste, men med pinje-, mandel- og oliventræer rundt om banen er der masser af udfordringer.

3 kommentarer

1 Larz Thielemann { 11. June 2008 kl. 14:53 }

Denne by er dødens pølse, MEN ligger ikke så langt fra Mallorcas absolut bedste strand: Es Trenc.

2 Lars Walsted { 15. June 2008 kl. 22:59 }

Det eneste jeg synes, der mangler, er, nogle billeder fra bjergene!!!

3 Janni Sand { 25. July 2011 kl. 19:54 }

Vi holdt 14 dages sommerferie i Cala d’or i 2010 og er vildt begejstret for byen og strandene. Der er lidt mere almindelig by end i mange andre badebyer, vi vender tilbage her i 2011 med resten af familien og vi glæder os. Noget helt andet end Alcudia som ganske vist har en bred og lækker sandstrand, men hvor der til gengæld er alt alt for mange strandkiosker i byen og tivoli-agtig atmosfære.